Gestelde vragen - Diversen

Vraag

Datum

Gesteld door

beste wij zijn een veehandel ! klopt het dat wij dieren in een straal van 100 km rond onze verzamelplaats mogen verzamelen zonder dat we de chauffeurskaart gebruiken en waar kunnen wij deze wettekst eventueel terugvinden ??

Beste

 

Hierna de gevraagde tekst.

Deze staat ter beschikking op pagina 14 deze link: http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/loi_a.pl?N=&=&sql=(text+contains+(%27%27))&rech=1&language=nl&tri=dd+AS+RANK&numero=1&table_name=wet&cn=2007040930&caller=image_a1&fromtab=wet&la=N&pdf_page=11&pdf_file=http://www.ejustice.just.fgov.be/mopdf/2007/04/11_1.pdf

 

[BS 11.04.2007] Hoofdstuk IV. Afwijkingen
Artikel 6
b) voertuigen voor goederenvervoer van, of zonder bestuurder gehuurd door landbouw-, tuinbouw-, bosbouw-, veeteelt- of visserijbedrijven die in het kader van hun eigen beroepsactiviteit worden gebruikt voor ritten binnen een straal van 100 km rond de vestigingsplaats van het bedrijf;

m.v.g. de moderator

12-07-2019

Nickske

Hallo, Ik heb een vraag ivm landbouwvoertuigen. Een rijbewijs G heb ik niet nodig aangezien ik vóór 1982 geboren ben. Oogstmachines vallen ook onder die vrijstelling. Mijn vraag is of het van belang is welk traject men doet: hoeve-veld is geen probleem. Maar wat bvb als ik voor m’n werkgever (machine constructeur) een verplaatsing zou doen van de fabriek naar een klant , heb ik dan een rijbewijs C nodig?

Beste

Hallo,
Ik heb een vraag ivm landbouwvoertuigen. Een rijbewijs G heb ik niet nodig aangezien ik vóór 1982 geboren ben. Oogstmachines vallen ook onder die vrijstelling.
Mijn vraag is of het van belang is welk traject men doet: hoeve-veld is geen probleem. Maar wat bvb als ik voor m’n werkgever (machine constructeur) een verplaatsing zou doen van de fabriek naar een klant , heb ik dan een rijbewijs C nodig?

m.v.g. de moderator

12-07-2019

Gerard

Beste, Geldt een rijbewijs CE als vervanging voor rijbewijs BE? Met andere woorden, ik ben in het bezit van een rijbewijs CE, mag ik dan ook met een wagen + aanhangwagen met MTM > 3500 kg de baan op?

Beste

Als u de achterkant van uw rijbewijs (kaartmodel) bekijkt dan zal u merken dat er in kolom 10 een datum vermeld staat van de categorieën waarbij u dat type voertuig zou mogen besturen.

Normaliter is het inderdaad zo dat u, als u een rijbewijs categorie CE bezit u logischerwijze de categorie C en bijkomend BE zal hebben (zie kolom 10)

Voor wat betreft de maximale toegelaten massa van het te besturen voertuig stelt de wetgever het volgende:

De houder van een rijbewijs B+E mag een samenstel** besturen bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie B en een aanhangwagen of oplegger met een MTM* van meer dan 750 kg en ten hoogste 3.500 kg.


Indien de MTM* van de aanhangwagen meer dan 3.500 kg bedraagt, is het rijbewijs C1+E vereist.
De houder van een rijbewijs B+E, afgegeven vóór 01/05/2013, mag een samenstel** besturen, bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie B en een aanhangwagen of oplegger met een MTM* van meer dan 3.500 kg, op voorwaarde dat de MTM* van het samenstel** niet meer dan 12.000 kg bedraagt.

 

m.v.g de moderator

05-07-2019

Jonas Deman

Beste. Ik heb rijbewijs be en wil een bestelwagen kopen van 4,7 ton. Ik heb een aanhangwagen van 3,5 ton geremd. Welk rijbewijs heb ik nodig. Ik ben zelfstandig schrijnwerken. Moet ik dan ook km betalen op wegen en tachograaf hebben.

Beste

 

Gezien de sturende eenheid een M.T.M. heeft van meer dan 3500kg en de getrokken eenheid een M.T.M. van 3500kg dient u in het bezit te zijn van een rijbewijs CE

En inderdaad u dient eveneens in orde te zijn met de kilometerheffing (Viapass) en naargelang de digitale of analoge tachograaf te gebruiken.

mvg de moderator

29-06-2019

Jens cabbeke

Beste, Wanneer zou de volgende opleiding ADR colli + tank zijn op zaterdag? Organiseren jullie tevens code 95 op zaterdag? Alvast bedankt. Wouter Kimpe

Beste Wouter

Alle opleidingen die door ons georganiseerd worden zijn terug te vinden via: http://www.opleidingscentrumlust.be/open-opleidingen

Voor wat betreft het ADR staan de modules op: http://adr.opleidingscentrumlust.be/ .

Zodra er zaterdagopleidingen ADR vast staan wordt u op de hoogte gebracht.

m.v.g. de moderator

26-04-2019

Wouter Kimpe

Best,mijn vraag is. Wij hebben een auto met een gewicht van 2000kg. Ook hebben wij een caravan van Mtm 1000kg. Onze vraag wij zitten onder het gewicht van 35000 maar moeten wij alsnog een be rijbewijs doen. Is dit met politiecontrole gewogen met personen erin?

Beste 

De regels en wetgeving -als het op rijbewijzen aankomt- wordt altijd gelinkt aan de Maximale Toegelaten Massa van een voertuig + de Maximale Toegelaten Massa van een eventuele aanhanger.

Dit wil zeggen dat het niet veel uitmaakt of je nu geladen bent of niet.

Waar kan  je de M.T.M. (Maximale Toegelaten Massa ) vinden?

Op het kentekenbewijs van dat voertuig of aanhanger:

Onder de rubriek ‘Identificatie van het voertuig en technische kenmerken’

Onder de letter F.1 Technisch toelaatbare Massa of F.2 Nationaal toelaatbare massa.

Dat getal in kilogram bepaalt welk rijbewijs je zou moeten hebben.

Hoe ga je te werk?

Voorbeeld 1.

 1. (Auto) je kijkt welk getal er naast F.1 technisch toelaatbare massa staat: bijvoorbeeld 2600kg
 2. (Caravan) je kijkt welk getal er naast F.1 technisch toelaatbare massa staat: bijvoorbeeld 1000kg
 3. Je telt deze samen: 2600 + 1000 = 3600 è Rijbewijs BE vereist. (omdat alles samen meer dan 3500 kg MTM heeft).

 

Voorbeeld 2.

 1. (Auto) je kijkt welk getal er naast F.1 technisch toelaatbare massa staat: bijvoorbeeld 2000kg
 2. (Caravan) je kijkt welk getal er naast F.1 technisch toelaatbare massa staat: bijvoorbeeld 1000kg
 3. Je telt deze samen: 2000 + 1000 = 3000 è Rijbewijs B voldoende. (omdat alles samen minder dan 3500 kg MTM heeft).

Hou er welk rekening mee dat het ENKEL de Maximaal Toegelaten Massa (technisch toelaatbare Massa) is die hier telt. Dus niet wat hij op de grond weegt al dan niet geladen.

Bron: http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/change_lg.pl?language=nl&la=N&cn=1998032331&table_name=wet

23 MAART 1998. - Koninklijk besluit betreffende het rijbewijs. Hoofdtsuk III; Afdeling I. Art. 20 §2.

[…]  § 2. [3 De houder van een rijbewijs geldig voor de categorie B zonder de code 96 mag een samenstel besturen, bestaande uit een voertuig van de categorie B en een aanhangwagen met een maximale toegelaten massa van meer dan 750 kg, mits de maximale toegelaten massa van dit samenstel niet meer dan 3 500 kg bedraagt.

m.v.g. de moderator

20-04-2019

Domeniek

Er is nog geen antwoord gegeven op deze vraag.

18-04-2019

Bashir

Beste, mijn vriend is in zelfstandig bijberoep begonnen als autohandelaar en kleine herstellingen. Hij heeft een depaneur gekocht met rijbewijs c. Deze heeft hij in zijn bezit, alsook vakbekwaamheid. Mag hij daarmee wagens van anderen vervoeren? Of is daarvoor een speciaal attest vereist? Dit betreft Vermote Michel. Hij heeft de lessen en examen gevolgd in Roeselare. Met vriendelijke groeten

Beste Melissa

In navolging van uw vraag betreffende het vervoer van zaken (zeg maar transport voor derden dus) zit het inderdaad zo dat u de “Vakbekwaamheid toegang tot de sector” of “het gekende V-nummer” dient te verwerven.

Hierna informatie over het vervoer voor derden en de toegang tot de sector?

Alle cursussen die hiervoor nodig zijn worden georganiseerd door en vallen onder verantwoording van het:

Instituut wegTransport en Logistiek België vzw
Archimedesstraat 5 - 1000 Brussel

Tel: + 32 (0) 2 234 30 10
Fax: + 32 (0) 2 230 75 34

www.itlb.be  op deze site vind je alle info terug onder de link vakbekwaamheid

m.v.g. de moderator

09-03-2019

Melissa verlinde

Geachte meneer/mevrouw ik overweeg mijn rijbewijs c bij jullie firma in te leren, maar ik vroeg me af of ik bij een rijbewijs c ook een rijbewijs g krijg of ik deze nog eens appart moet afleggen? mvg mike

Beste Mike

Op uw vraag of u het rijbewijs G bij het behalen van het rijbewijs C krijgt moet ik negatief antwoorden. Dit is enkel het geval bij het behalen van het rijbewijs CE.

m.v.g. de moderator

22-02-2019

mike wittouck

Beste Hebben jullie ook een opleiding voor vrije begeleider? Mvg Simon

Beste Simon

Er worden op regelmatige tijdstippen vomringsmomenten ingericht.
Deze kan u terugvinden op deze pagina https://www.rijscholenlust.be/vormingsmomenten

mvg de moderator

05-01-2019

Simon De beelde

Beste, ik heb een c gehaald in 98, ce in 2015, in de week werk ik in de bouw met bestelwagen ingeschreven op c dus heb ik dit niet nodig omdat ik niet voor derden voer. In het weekend heb ik een bijberoep in geluid en licht, mag ik met een college op zelfstandige basis met zijn camion rijden om dan op de plaats zelf de opbouw van licht en geluid te doen?

Beste

Het is een kleine misvatting dat u geen vakbekwaam rijbewijs C dient te bezitten als u geen vervoer voor derden doet.
U moet als bestuurder van een voertuig met M.T.M. hoger dan 3500 kg sowieso een rijbewijs C bezitten. Dan rijst nog de vraag of u vakbekwaam dient te zijn of niet.

Als u als bouwvakker dit voertuig bestuurt en de materialen, machines die u vervoert hebt u zelf nodig voor uw beroep bent u in se vrijgesteld van de code 95 (vakbekwaamheid), echter moet ik er wel bij plaatsen als u deze materialen, machines vervoert voor iemand anders bijvoorbeeld een collega, dan dient u wel over de code 95 te beschikken.

Voor wat betreft het besturen van een voertuig die niet van uw werkgever is maar die u gebruikt als zelfstandige en die van iemand anders is dat een ander paar mouwen.

Dan moet je de vraag stellen; doe je er derdenvervoer mee of gebruik je die enkel om uw geluidsinstallaties te plekke te krijgen van een bepaald evenement.
In het geval van derdenvervoer moet u een overeenkomst hebben met de eigenaar dat u dat voertuig huurt, least, e.d. en dient u in het bezit te zijn van een vervoersvergunning.

In het tweede geval (voor uw geluids- lichtinstallaties) zijn er een paar items belangrijk:

1. Kan dit conform de verzekering die afgesloten is op dat voertuig?
2. Zoja, als zelfstandige moet u  een overeenkomst  (relatie werkgever-werknemer) hebben met de eigenaar van dat voertuig

mvg de moderator

17-12-2018

Yvan Calleeuw

Geachte Over welk rijbewijs moet je beschikken Voor een mobiele hijskraan van mtm 40270kg te besturen op de openbare weg Valt deze dan ook nog onder de obu Mvg

Beste

Ik ga er van uit dat een mobiele kraan van dergelijk kaliber harder kan rijden dan 40 km/u. Bij deze dient u minimaal in het bezit te zijn van een rijebwijs categorie C.

Op de vraag of deze dan onder de vrijstellingen valt van VIAPASS?
Hiervoor kan u terecht bij https://www.viapass.be/vrijstellingen-buiten-kmh/

mvg de moderator

02-12-2018

Laurenzo Maertens

een rupsgraaf kraan van 3.5 ton moet die vast gemaakt worden met kettingen of spanriemen?

Beste

Een machine van dergelijk kaliber zet u het best vast met gekeurde (gelabelde) kettingen
Om volledig te kunnen weerstaan aale krachten die inwerken op deze machine dient u zich te wenden tot:
https://www.wegcode.be/wetteksten/secties/kb/wegcode/220-art45 e.v.

mvg de moderator

21-11-2018

bonneux raf

Ik wil weten wanneer is de volgende vormingsmoment voor begeleidin van lerling. Mvg Adilson

Beste

Ale vormingsmomenten zijn terug te vinden op deze link

U kan zich op deze webpagina inschrijven voor een van de aangeboden vormingsmomenten.

mvg de moderator

13-11-2018

Adilson

test
Er is nog geen antwoord gegeven op deze vraag.

09-11-2018

Informatietest

Hello , Ik ben khan nisha en mijn vraag is 10 uren les hoe veel kost aub. Mvg. Khan nisha.

Beste Khan

Voor dit topic verwijs ik u graag naar een van onze medewerkers. Zij gaan u met raad en daad bijstaan om uw rijbewijs te behalen.

info@rijscholenlust.be of 051/20 09 48

mvgr de moderator

22-10-2018

Nisha

bieden jullie ook Franstalige opleidingen aan voor code 95 - chauffeurs CE aub?

Beste Leen

Voor dit topic verwijs ik u graag naar een van onze medewerkers op het nummer 051/20 09 48. Zij gaan u zeker met raad en daad bijstaan voor het opvolgen van uw nascholingsmodules.

mvgr de moderator

25-09-2018

Leen - Geca bvba

Beste, Als ouder moeten wij 3 uren les volgen om onze zoon te mogen begeleiden voor het autorijden. Mijn man en ikzelf vroegen ons af of we dit bij jullie kunnen volgen, liefst niet op een zaterdag. Groetjes, Katrien

Beste Katrien

Deze vormingsmomenten kunnen bij ons gevolgd worden.

U kan de data vinden op deze link https://www.rijscholenlust.be/vormingsmomenten

Of u kan cotact opnemen met een van onze medewerkers op het nummer 051/20 09 48.

mvg de moderator

11-07-2018

Katrien Buyse

wat zijn de tarieven voor de 12u lessen na 2x niet geslaagd te zijn voor theorie? mvgr.

Beste Guy

Om prijzen ed af te spreken voor de door u gevraagde opleiding vraag ik u vriendelijk contact op te neme met een van de medewerkers van de Rijscholen Lust op het nummer 051/ 20 09 48

mvg de moderator

06-07-2018

de clercq guy

Beste, Als een persoon in het bezit is van een B-rijbewijs, geboren voor oktober 1981, beschikt hij dan automatisch over een G-rijbewijs. Of moet dit ook nog apart aangevraagd worden? Heeft een persoon voldoende met een G-rijbewijs, als die persoon werkt of stage loopt op een ander landbouwbedrijf (Verplaatsingen van de hoeve naar de akker?) Van zodra de verplaatsingen zijn naar derden (Veiling, fabriek) dan moet de landbouwer beschikken over een C of CE rijbewijs? Alvast bedankt voor het antwoord. Liselot De Roo

Beste Liselot

Voor wat betreft het rijebwijs G is het niet zo dat het op je rijbewijs vermeld wordt als je geboren bent voor 01 oktober 1982. Hiermee wordt bedoeld dat je met een landbouwtrekker mag rijden zonder die vermelding op het rijbewijs.

Een bestuurder die houder en drager is van het rijbewijs cat. B, B+E, C1, C1+E en C, C+E mag ook een voertuig of sleep besturen van de categorie G, mits het M.T.M.  niet meer bedraagt dan die van de voertuigen die mogen bestuurd worden onder dekking van zijn/haar rijbewijs.

Het rijbewijs G is echter niet meer van toepassingen indien het om doeleinden gaat die niet meer onder de land- of bosbouw vallen ... bijvoorbeeld grondverzet, industriële transporten (beton, brokstukken e.d.), veiling...

Indien er niet meer gereden wordt onder de noemer land- of bosbouw dan dient u houder te zijn van (en bij u te hebben), een rijbewijs van de categorie B, B+E, C1, C1+E en C, C+E naargelang het M.T.M. van het te besturen voertuig of sleep.

Let wel:
Bestuurders geboren voor 01 oktober 1982 kunnen wel verder rijden buiten de landbouwactiviteiten met een landbouwtrekker en in feite met alle voertuigen die vallen onder de noemer traag vervoer (traag voertuig mag niet harder kunnen dan 40 km/u).
Bestuurders die geboren zijn na 30 september 1982 kunnen dit niet meer, zij moeten dan in het houder en drager zijn van een rijbewijs van de categorie B, B+E, C1, C1+E en C, C+E naargelang het M.T.M. van het voertuig of sleep.

Samengevat:

Geboren voor 01 oktober 1982 en het voertuig kan niet harder dan 40 km/u:

 • Geen rijbewijs G vereist voor het besturen van tractoren en hun evtl sleep of voertuigen die niet harder kunnen dan 40 km/u (traag vervoer)
 • Alles toegestaan: zowel binnen de land- bosbouw als daar buiten (grondverzet, veiling  e.d.)

Geboren na 30 september 1982 en het voertuig kan niet harder dan 40 km/u:

 • Indien in houder en drager van het rijbewijs cat. G: enkel land- of bosbouw toegestaan
 • Indien houder en drager van het rijbewijs cat. B, B+E, C1, C1+E en C, C+E naargelang het M.T.M. van het te besturen voertuig of sleep: alle vervoer toegestaan

Noot: Elke verbouwing die tot gevolg heeft dat deze maximumsnelheid kan worden overschreden, ontneemt aan dergelijk voertuig zijn hoedanigheid van voertuig voor traag vervoer

m.v.g. de moderator

 

08-05-2018

liselot De Roo

Goeiedag, Is er al een idee wanneer er een cursus bijscholing adr tankwagen zou doorgaan?

Beste Tom

De vooropgestelde planning ziet er als volgt uit:

 • Er staat een initiële opleiding colli gepland in mei (22-23-24 mei 2018) of tank (22-23-24-25-26 mei 2018)

Inschrijvingen basisopleiding colli-tank (mei)  gebeuren op: http://adr.opleidingscentrumlust.be/module/initieel-basiscursus-tank-0

 • Er staat een bijscholing colli-tank gepland in augustus op weekdagen  (20-21-22/08/2018)

Inschrijvingen bijscholing colli-tank gebeuren op: http://adr.opleidingscentrumlust.be/module/bijscholing-adr-ii-colli-tank

m.v.g de moderator

25-04-2018

Ghesquière Tom

Beste Graag had ik wat meer informatie gekregen over hoe rijschoollesgever te worden? Alvast bedankt

Om te mogen lesgeven bij een erkende rijschool, moet een rijschoollesgever houder zijn van een brevet van beroepsbekwaamheid dat maar kan behaald worden na geslaagd te zijn voor een reeks examens, ingericht door de Vlaamse overheid.

Voorwaarden verbonden aan de toegang tot het beroep

 • (brevet IV) voertuigen waarvoor een rijbewijs A, AM vereist wordt: bij indiensttreding dient de praktijklesgever houder te zijn van een rijbewijs cat. A
 • (brevet II) voertuigen waarvoor een rijbewijs B vereist wordt: bij indiensttreding dient de praktijklesgever (brevet II) minstens 3 jaar houder zijn van een rijbewijs cat. B
 • (brevet V) voertuigen waarvoor een rijbewijs cat. B+E, C, C+E, D of D+E of de subcategorieën C1, C1+E, D1 of D1+E vereist wordt: bij indiensttreding dient de praktijklesgever minstens 3 jaar houder zijn van een rijbewijs cat. B en houder te zijn van een geldig rijbewijs van de categorie van voertuig waarmee onderricht gegeven wordt. Eveneens dient u inj het bezit te zijn van een volwaardig brevet II.
 • van goed gedrag en zeden zijn (getuigschrift model 2 voorleggen)
 • (brevet III) theorielesgever: houder zijn van een diploma van hoger secundair onderwijs of een beroepservaring van ten minste 6 jaar als rijschoollesgever kunnen aantonen
 • de laatste 3 jaar niet vervallen geweest zijn van het recht om een motorvoertuig te besturen (behalve bij uitwissing van de veroordeling of bij herstel in eer en rechten
 • geen veroordelingen opgelopen hebben
 • houder zijn van een attest van rijgeschiktheid (medische schifting)
 • niet verenigbaar met de functie van tolk bij het theorie-examen en met de functie in een technische controle van motorvoertuigen
 • in voorkomend geval (ambtenaren, politiediensten, ..): toelating van de hiërarchische overste om les te geven in een erkende rijschool
 • houder zijn van een stagetoelating uitgereikt door de Vlaamse Overheid  na welslagen voor de schriftelijke en mondelinge examens

Welke examens dient u af te leggen?

 1. Examen schriftelijk theorie straatcode en wegverkeerswet
 2. Examen schriftelijk automechanica

Na het slagen in de theoretische examens:

 1. Examen mondeling straatcode en wegverkeerswet
 2. Examen mondeling automechanica (enkel voor de brevetten II, IV en V)

Na het slagen in het mondeling

 1. Modelles volgens het te behalen brevet

5. Hou er echter wel rekening mee dat het gedeelte straatcode heel goed moet voorbereid worden.

U kan alles nog eens in detail nalezen op volgende website: https://federdrive.eu/lesgevers/rijschoollesgevers/rijschoollesgever-worden/

05-04-2018

Thomas

Als er een code 40 in kolom 12 staat op je rijbewijs wat wil dat dan zeggen?

Beste

Een code met bijvoorbeeld 40, wil zeggen dat deze bestuurder enkel mag rijden met een aangepast voertuig waarin iets aan de stuurinrichting werd veranderd om die bestuurder te helepen dat voertuig te besturen.

Er bestaan een resem aan codes die netjes opgedeeld worden in verschillende categorieën.
De volledige lijst met codes kan u vinden op deze link: https://www.wegcode.be/actueel/73-kb/kb-230398/661-bijlage7

m.v.g. de moderator

05-04-2018

Jef

Wat is de kostprijs voor een opleiding begeleider? Mvg, Stephan

Beste Stephan

Indien u met begeleider bedoeld, het aanleren van autorijden aan een leerlingbestuurder, dan dient u een vormingsmoment te volgen (3 uur).
De kostprijs werd door de overheid vastgelegd op € 20 voor deze opleiding.
Na deze opleiding ontvangt u van de inrichter van deze opleiding een attest. Dit attest dient u voor te leggen aan de dienst rijbewijzen van de gemeente waar de kandidaat zich aanmeldt voor haar of zijn voorlopig rijbewijs.

m.v.g. de moderator

08-01-2018

Stephan vervaeke

Beste, Kunt u me zeggen wat ik moet volgen als ouder om mijn kind te mogen leren rijden met auto. Alsook de kostprijs. M.v.g rohald de stercke

Beste

Om een kandidaat te begeleiden met het oog op scholing dient u een vormingsmoment te volgen (3 uur).
Bij onze rijscholen kan u terecht op deze pagina http://www.rijscholenlust.be/vormingsmomenten

Of u neemt contact op met een van onze medewerkers op het nummer 051/20 09 48.

m.v.g. de moderator

07-11-2017

Rohald

Ik heb een C rijbewijs voor Prive gebruik mag ik daarmee in Frankrijk en Nederland rijden?

Beste

Gezien u privévervoer doet en met niet commercieel karakter is uw in België behaalde rijbewijs C overal in de EU geldig.
Let wel dat uw medische keuring nog geldig is (vak 11 achterkant van uw kaart)

m.v.g. de moderator

06-08-2017

Derveaux

beste Ik zou graag jullie tarieven willen weten voor de rijlessen.(rijbewijs B) Ik zou uiteindelijk 20 uren les willen volgen. Mvg

Beste

Voor uw antwoord verwijs ik u graag naar een van onze medewerkers van onze rijscholen Lust op het nummer 051/20 09 48 of spring gewoon eens binnen. De adressen en openingsuren kan u terugvinden op http://www.rijscholenlust.be

m.v.g. de moderator

03-12-2015

Kaya Nihal

ik heb mijn theorie afgelegd in op 23 december 2014 hoelang blijft mijn voorlopig rijbewijs geldig

Beste Pieterie

Na het afleggen van het theorie-examen (en geslaagd zijn) blijft deze drie jaar geldig. Het is wel degelijk de datum van het afleggen van het examen die telt als begindatum en niet de datum van afgifte van een voorlopig rijbewijs.

In uw geval zou dat 22 dec 2017 zijn als einddatum.

m.v.g. de moderator

08-11-2015

pieterie

hallo, een klein vraagje betreffende ladingbeveiliging. Als je stalen profielen van 6 meter lang vervoert in een oplegger die voorzien is van stalen palen op de beide zijkanten, ben je dan vrijgesteld van riemen te spannen?? Dank bij voorbaat Chris

Beste Chris

Neen, het volstaat niet om stalen zijschotten te hebben. Indien uw voertuig een XL-certificaat zou hebben dan zou dat al een heuse duw in de goeie richting zijn.
Het zit nameijk zo dat de meeste schade cq ongevallen veroorzaakt worden door het verschuiven van ladingen in de laadeenheid. Dit veroorzaakt een verlies van lading of een instabiliteit van het voerttuig met alle gevolgen van dien.

In uw geval zouden die stalen palen misschien wel de lading kunnen tegenhouden aan de zijkanten maar niet in de langsrichting noch in de hoogte.
Ik zou u toch aanraden om voldoende spanbanden te plaatsen en er zorg voor te dragen dat deze spanbanden alle inwerkende krachten kunnen neutraliseren, zijnde de 0,8G in de voorwaarste richting, de 0,5G in de zij- en achtwaartse richting en de 1G in de verticale richting.
m.v.g. de moderator

 

25-09-2015

Plets Chris

Kan ik direct adr opleiding cat 2 doen of moet je eerst cat 1 doen? Mvg

Beste Kristof

Om het ADR getuigschrift te bekomen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen in tanks dient u zowel de cursus colli als de cursus tank te volgen en het daarbij horende examen af te leggen.

Meer informatie kan u bekomen op http://adr.opleidingscentrumlust.be/home

m.v.g. de moderator

14-09-2015

Baeteman Kristof

Beste, Ik heb een Surinaams rijbewijs die hier in België dus nier erkend is. Ik heb inmiddels mijn theorie examens al gehaald. nu vroeg ik mij af als ik nu een voorlopig rijbewijs zonder begeleider kan aanvragen aangezien ik al een rijbewijs heb.

Beste Jill

U kan enkele opties overwegen:

 1. Of u kiest voor de optie voorlopig rijbewijs 36 maanden met begeleider
 • begeleider moet minstens 8 jaar in het bezit zijn van een minimaal gelijkwaardig rijbewijs
 • begeleider mag niet vervallen zijn verklaard in de laatste drie jaar
 • opgelet: u dient altijd uw paktisch examen afgelegd te hebben binnen de periode van drie jaar na het slagen  uw theorie-examen
 1. Of u kiest voor de optie voorlopig rijbwijs 18 maanden zonder begeleider
 • U volgt 20u rjles in een erkende rijschool
 • Indien u door de intructeur als goed bevonden wordt, wordt  een attest afgeleverd om een VBR van 18 maanden af te halen op de denst rijbewijzen van uw gemeene
 1. O u kiest voor een opleiding in de rjschool
 • neem gerust contact op met een van onze medewerkers op het nummer 05/20 09 48, ze helpen u graag in uw keuze

Mvgr de moderator

19-08-2015

jill

Beste, 1e vraag: Een vrachtwagenchauffeur rijdt al 45 jaar met de vrachtwagen. Hij gaat naar de oogarts voor zijn medische keuring. De oogarts laat weten geen oogattest te kunnen afleveren omdat de wetgeving veranderd is. De ogen op zich zijn niet verslechterd. De betrokken oogarts heeft al 3 keer het betreffende attest gemaakt. Nu kan dit opeens niet meer. Hebben jullie weet dat deze wetgeving aangepast werd? Zijn er eventueel andere oplossingen? 2e vraag:is een medische keuring verplicht voor een oldtimer vrachtwagen? Dank U wel

Beste Nele

De verlenging van de medische geschiktheid rijbewijs (beter gekend als de medische schifting) voor de categorie C en/of D gebeurt het best bij een erkend instituut.
Enkele voorbeelden zijn:
1. Provikmo 051/26 06 00
2 Adhesia 056/21 25 51
3. Arista 056/2 64 38
4. Attenia 02/ 263 08 77
5. Securex 056/23 68 16
6. Idewe 051/27 29 29

Naargelang de leetijdscategorie en/of de beperking wordt een attest afgeleverd van 5,3, 1, etc.. jaar

Ook voor oldtimers met een M.T.M. (Maximaal Toegelaten Massa) + 3500kg is een gelig rijbewijs C1, C of C1E CE vereist.

mvgr de moderator

16-08-2015

Nele

rijbewijs C1,C, C1E,CE; Ik heb onlangs mijn rijbewijs laten omzetten in een bankkaartmodel. ik had sedert 1975 een C1,C,C1E en CE rijbewijs. ik heb sedert 2004 geen medische attest er staat op als vervaldatum vak 11 31 maart 2004 en in vak 12 95(0.9.09.2016): wat moet ik doen om deze categoriën van het rijbewijs terug geldig te maken , en tegen wanneer? of gezien het rijbewijs in die categoriën vervallen was kan dit terug geldig gemaakt worden?

Beste Frank,

Uw rijbewijs zelf vervalt eigenlijk niet volledig. Alleen de categore C is niet meer up to date.

Wat moet u doen:
1. Opnieuw een geneeskundig onderzoek laten doen om de geldigheid van uw medische keruing te verlengen.
2. Voor de in vak 12 vermelde code (vakbekwaamheid code 95) te verlengen dient u 35 uur nascholing te volgen.
    Dit moet gebeuren voor de vervaldatum (in uw geval 09.09.2016), hou er echter rekening mee dat het een kleine week duurt om het kaartmodel
    te vernieuwen op de dienst rijbewijzen.
3. Die 35u nascholing dient u te volgen in een erkend opleidingsentrum (OCFnr...)

Ik raad u aan contact op te nemen met onzecmmerciele dienst op het nummer 051/20 09 48, waar ze u verder zllen helpen met de keuze van de te volgen delen.

mvgr de moderator

15-08-2015

FRANK VAN HULLE

Geachte, Mijn man heeft in 1975 zijn rijbewijs C gehaald. In 2003 moesten we dringend naar het buitenland vertrekken om te werken en had hij een internationaal rijbewijs nodig. Omdat het snel moest gaan heeft hij een gewoon rijbewijs B gekregen. Nu hebben wij een mobilhome gekocht en heft hij een C rijbewijs nodig. Hoe lossen we dit het beste op? Wat moeten we juist doen? We wonen in Wallonië. Met veel vriendelijke groeten en alvast bedankt om te antwoorden.

Beste Mevrouw

Het best kan ik u aanraden naar het desbetreffende gemeentebestuur te gaan en zijn originele rijbewijs terug te vorderen. Daar zijn ze op de hoogte dat uw man in het bezit was van een rijbewijs C.
Hij zal zich wel eerst in orde moeten stellen met de mediche keuring voor dat rijbewijs.

Mvrg de moderator

17-07-2015

Van Dyck

bij deze wou ik vragen om mij een nieuw attest van mijn opleiding heftuckchaufeur te bezorgen door een verhuis is dit verloren gegaan en heb het dringend nodig

Beste ¨Patriek,

Er worden geen opleidingen heftruckbestuurder gegeven in ons instituut.

Mvgr de moderator

20-08-2014

Hantson patriek

Geachte Mevrouw, Mijnheer, Indien ik mij niet vergis moet men, indien men het rijbewijs D wil vernieuwen, 5 x 7u. bijscholing volgen. Gelieve mij in kennis te stellen van de modules (inhoud, prijs en data) voor buschauffeurs die u in de nabije toekomst organiseert. Hartelijk dank daarvoor, Raphaël Decoster

Beste Raphael,

Onze excuses voor het late antwoord

Gezien dit een technisch forum is vraag ik u vriendelijk u vraag te stellen aan de administratie van het Opleidingscentrum Lust.

U kan deze bereiken via 051/20 09 48 of info@rijscholenlust.be

Alvast bedankt, mvgr de moderator

03-06-2014

DECPSTER RAPHAEL

Goedenavond, Ik heb mijn b/e rijbewijs gehaald in mei 2014. Ik heb een verkoopwagen van 4250 kilo met een laadvermogen van 2250 totaal 6500 kilo. Trekkend voertuig iveco massa ledig gewicht 2220 kg. Laadvermogen 1280 kg totaal 3500 kg. Kan ik hierbij gebruik maken van vrijstelling artikel 95 om mijn verkoopwagen te trekken met dit rijbewijs. Ik ben namelijk een ambulante handelaar. Ik hoor graag van u. Met vriendelijke groet, Roy Kunst

Beste Roy:

Eerst wat tekst uit de Goca:
De houder van een rijbewijs B+E mag een samenstel** besturen bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie B en een aanhangwagen of oplegger met een MTM* van meer dan 750 kg en ten hoogste 3.500 kg.

Indien de MTM (zie de technische fiche van uw aanhanger) van de aanhangwagen meer dan 3.500 kg bedraagt, is het rijbewijs C1+E vereist.

De houder van een rijbewijs B+E, afgegeven vóór 01/05/2013, mag een samenstel** besturen, bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie B en een aanhangwagen of oplegger met een MTM* van meer dan 3.500 kg, op voorwaarde dat de MTM* van het samenstel** niet meer dan 12.000 kg bedraagt.

Dus in het kort:
U haalde uw rijbewijs NA 01/05/2013: uw MTM van uw aanhanger is méér dan 3500kg (6500kg) dus valt u onder de categorie C1+E of CE.
Noot:
De vakbekwaamheid heeft in feite niets te maken met wat u al of niet mag besturen maar handelt enkel over de vakbekwaamheid.
Indien u marktkramer bent, bent u vrijgesteld van de vakbekwaamheid code 95.

Mvgr De moderator
 

20-05-2014

Roy

iemand die geslaagd is voor het theorieexamen klasse B en wil voor het examen klasse D gaan hoelang moet hij wachten en wat moet hij doen?

Beste Averlandes

Eerst en vooral moet een kandidaat bestuurder met het oog op het behalen van een rijbewijs cat D in het bezit zijn van een volwaardig  rijbewijs B (dus geen voorlopig rijbewijs)
Voor de opvolgende manier van doen neemt u best contact op met 051/20 09 48 van de rijscholen Lust te Beversesteenweg 69, 8800 Roeselare.

Mvgr De moderator

27-04-2014

averlandes dos santos

Ik heb mijn C en E afgelegd in 2011 zonder vakbekwaamheid. Dit was voor thuis met de vrachtwagen van mijn vader te rijden voor het werk in de eigen zaak, in de bouw. CE heb ik bijgedaan om mijn BE te hebben. Nu werk ik niet meer thuis, maar bij een firma die doet in afzetcontainers. Ik heb nu toch mijn vakbekwaamheid nodig, de lessen met kredietpunten volgen zijn blijkbaar niet genoeg, en men zegt dat ik mij examen vakbekwaamheid moet doen. Moet ik mijn C rijbewijs volledig opnieuw doen nu ?? ( theorie en praktijk,... )

Beste Robin328

Inderdaad u zal om te mogen rijden in commercieel goederenvervoer u examen opnieuw moeten doen.
Het examen gedeelte theorie straatcode wordt vervangen door vragen die handelen over de vakbekwaamheid.
(dus het gecombineerde examen 50 vragen straatcode + 50 vragen vakbekwaamheid wordt dus 100 vragen vakbekwaamheid)
tevens krijgt  u één praktijkexamen minder voor de kiezen (dus twee ipv drie)

Mvgr De moderator

11-04-2014

Robin328

Hallo, Kan ik als Nederlander met auto en tractor rijbewijs in België rijden met tractor en wagen voor loonwerkers? In Belgie hebben ze hiervoor veelal CE nodig, vandaar mijn vraag.

Inderdaad Jop,

Hier n België is een tractorrijbewij niet geldig daar dit ten eerste een Belgish niet Europees rijbewijs is en ENKEL dient voor de landbuw.

Dusin u eval moet u een rijbeijs hebben onfor het M.T.M. van uw geleed voertuig: kleiner of gelijk aan 3500 kg MTMwordt dit rijbewijs B of BE, is heM.T.M. groter dan 3500kg wordt dit C of CE.

mvgr de moderator

10-03-2014

Jop van Melick

Geachte Graag had ik geweten indien er subsidies krijgen voor opleiding van mijn chauffeurs? Want 355 euro + btw per chauffeur is nogal aan dure kant voor bijscholing te volgen. mvg Blomme Linda TD Trans

Beste Linda,

Er is voor opleidingen sowieso een tussenkomst via de KMO-portefeulle en eventueel via een federatie.

Neem gerust contact op met één van de medewerkers op het nummer 051/20 09 48, zij gaan u hier uitgebreid over infomeren.

Mvgr de moderator

08-03-2014

Blomme linda

Beste, Wat zijn de prijzen bij jullie voor 20uur? En hoe snel kan ik mijn 20uren doen bij jullie? Mvg De Graeve Lisa

Beste Lisa,

Dit is jammer genoeg voor u een forum dat puur vaktechnische aspecten beantwoord uit de wegcode en het specifiek voor het zwaar vervoer.

Maar neem gerust contact op met een van onze medewerkers, op het nummer 051/20 09 48 Rijscholen Lust te Roeselare. Ze zullen u daar graag met deskundig advies te woord staan.

mvgr de moderator

27-01-2014

Lisa De Graeve

beste, graag had ik de tarieven gekent van uw rijschool voor rijbewijs B; voor 10u en 20u. mvg Nelleke

Beste Nelleke,

Gezien dit een vaktechnisch forum is verwijs ik u voor deze vragen graag naar een van de medewerkers van de Rijscholen Lust.
U kan deze personen bereiken via het nummer 051/20 09 48 of via info@rijscholenlust.be

mvgr de moderator

19-01-2014

Nelleke De Wilde

Ik heb een rijbewijs C E maar mijn medische keuring is vervallen. Moet ik die vernieuwen als ik mijn rijbewijs enkel gebruik voor privedoeleinden? Grjs Jan.

Beste Jan

U mag geen voertuig van de categorie C of D besturen zonder een geldige medische keuring, zefs niet voor privé-doeleinden.

Mvg de moderator

15-12-2013

jan

Beste, hoeveel kost 20 uren rijles bij lust ?

Beste Soraya,

Dit is een forum die speciefiek handelt over verkeers- en transportgerichte vragen.

Graag verwijs ik u naar de dienst Rijschool. deze kan u berieken op het nummer 051/2 09 48.

Mvgr de moderator

04-12-2013

soraya Viaene

Een paar vragen die werden gesteld in de opleiding : Als ik een pintje teveel gedronken heb en ik beslis om niet meer met de wagen te rijden. Mag ik dan achter het stuur slapen of moet ik plaatsnemen op de achterbank ? Mag ik met de vrachtwagen of personenwagen rijden zonder schoenen ?

Beste Filip,

Drinken en rijden gan sowies niet samen, laen we dat voorop stellen.

U kunt beboet worden als u aanstalten maakt om een voertuig te besturen, dus achter het stuur een dutje doe is niet erg handig omdat de vebaliserende overheid niet kan weten wat je intenties zin op dat moment.

Voor wat betreft blootsvoets rijden en/of rijden met ongepast schoeisel.
Er staat in de wegcode niet specifiek vermeld over wat er al dan niet moet gedragen worden qua schoeisel (met uitzonering voor motorrijders)
Wel staat erin:
8.3. Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen, en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten.
Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en zijn voeruig of zijn dieren goed in de hand  hebben.

Het is dus niet ecpliciet verboden maar bij een ongeval kan het wel voor de nodige discussie zorgen.
Dus als er bij een ongeval, het rijden zonder schoeisel als oorzaak kan gebruikt worden gaat de verzekering het niet nalaten DAT tegen u te gebruiken omdat u art 8.3  aan uw laars lapte.

 

 

22-11-2013

Filip Beddeleem

Blijkbaar zou de BBS training van Cefic ook erkend zijn als opleiding voor de code95.klopt dit?

Om te kunnen weten fo een module van een of ander opleidingscentrum goedgekeurd is moet het Opleidingscentrum een OCF nummer dragen zoals het Opleidingscentrum Lust OCF-047.

Daarbij moet iedere module die hierbij gegeven wordt een MPM nummer dragen:
Opleidingscentrum Lust heeft tot nu toe 9 erkende modules en twee in aanvraag.

MPM01: Ladingzekering
MPM02: Rij- en rusttijden + CMR
MPM03: Defensief rijden
MPM04: Economisch rijden
MPM05: Handelingen bij een ongeval en verkeersveiligheid
MPM06: Conduite défensive
MPM07: Temps de repos et de conduite
MPM08: Comportement en cas d'un accident
MPM09: Vrachtdocumenten + EU-schadeformulier

Twijfelt u over een al dan niet goedgekeurde module dient u contact op te nemen met de dienst Certdrive van de Fod Mob en Vervoer

16-11-2013

fred

Een vraag van een kennis : "mijn zoon heeft een rijbewijs C. Tot welke tonnage mag hij vervoeren met dat rijbewijs? Zie dat er eeen beperking is met een rijbewijs C1 maar niet met een rijbewijs C". Graag uw reactie aub. Dank bij voorbaat. Filip

Hoi Filip, er is een beperking voor rijbewijzen zonder VAK en onder de 21 jaar. In dit geval is het M.T.M. beperkt tot 7500kg voor rijbewijs C1 en 12.000 kg M.T.M. voor C1E. Indien de persoon ouder is dan 21 jaar of hij is het bezit van een rijbewijs C met code 95 dan is er geen beperking voorzien (natuurlijk nooit hoger dan het nationaal toegelaten M.T.M. per soort voertuig/combinatie)....voor rijbewijs C zou dat kukken zijn: 2-assig voertuig 19ton, 3-assig voertuig 26.000kg,  4-assig voertuig is dat 32.000kg en ten lange laatste een voertuig 5-assig of meer is dat dan 44.000kg (B) en 40.000kg (EU)  M.T.M. telkens zonder aanhanger. mvgr JP

10-11-2013

Filip Beddeleem

wat voor rijbewijs heb je nodig voor een tractor

Beste,

Om fouten uit te sluiten wordt met een tractor een landbouwtractor bedoeld.

De regelgeving is de volgende.

Als u rijdt met een tractor voor doeleinden "landbouwactiviteiten uitgesloten". Dan moet u een rijbewijs hebben naar gelang het MTM van de tractor en evntuele sleep.

o bestuurder geboren vóór 01/10/82 : geen rijbewijs nodig voor landbouwtrekker
o bestuurder geboren na 30/9/82 :
- Categorie G indien landbouwactiviteit
- C1, C1+E, C, C+E naargelang MTM van de trekker en de aanhangwagen
- B naargelang MTM van de trekker, B+E naargelang MTM van de trekker en aanhangwagen

mvgr de moderator

30-09-2013

helderman

ik heb een vraagje ik heb al mijn rijbewijzen als ik met een trekker wil rijden heb je daar een speciaal rijbewijs voor nodig ik heb vroeger altijd trekker gereden ik ben 61 jaar oud

Beste Kees,

Om fouten uit te sluiten wordt met een trekker een landbouwtractor bedoeld.

De regelgeving is de volgende.

Als u rijdt met een tractor voor doeleinden landwouwactiviteiten uitgesloten. Dan moet u een rijbewijs hebben naar gelang het MTM van de tractor en evntuele sleep.

o bestuurder geboren vóór 01/10/82 : geen rijbewijs nodig voor landbouwtrekker
o bestuurder geboren na 30/9/82 :
- Categorie G indien landbouwactiviteit
- C1, C1+E, C, C+E naargelang MTM van de trekker en de aanhangwagen
- B naargelang MTM van de trekker, B+E naargelang MTM van de trekker en aanhangwagen

mvgr de moderator

25-09-2013

kees helderman

best ik heb eens een vraag ik zou mijn rijbewijs willen doen voor vrachtwagen C kan ik dat doen zonder vakbekwaamheid en kan je mij zegen aub wat het kost dank u pascal b

Beste Pascal,

Dit is een forum dat puur vaktechnische vragen beantwoord.

Om op uw vraag een terdege antwoord te krijgen, wend u zich best tot de rijschoolt:

Contactgegevens Opleidingscentrum Lust, Merv. Cailliau Isabelle 051/20 09 48 of isabelle@rijscholenlust.be

mvgr, de moderator

17-09-2013

bauwenspascal

Beste, Ik ben op zoek naar een opleiding om een koopattest te behalen voor een uitzendkracht. Geven jullie deze opleiding of weten jullie wie deze opleiding geeft in de regio West-Vlaanderen? Alvast bedankt vooor uw feedback!

Beste Brigitte,

Dit is jammer genoeg voor u een forum dat puur vaktechnische aspecten beantwoord uit de wegcode en het specifiek voor het zwaar vervoer.

Maar neem gerust contact op met een van onze medewerkers over deze kwestie op het nummer 051/20 09 48 Rijscholen Lust te Roeselare

mvgr de moderator

17-09-2013

Brigitte Van Offel

ik ben op brugpensioen //ik btw nr bij beroep schrijnwerk//ik heb rijbewijs DE met medische schifting tot08/2014 ik zou dit willen houden alsook CE WAAR///WAT TE DOEN//WAT KOST MIJ DAT//WANEER// TAVEIRNE EDDY STOKERIJSTRAAT 4 8600 DIKSMUIDE DANK U EDDY

Beste Eddy,

Dit is een forum dat puur vaktechnische vragen beantwoord.

Om op uw vraag een terdege antwoord te krijgen, wend u zich best tot de rijschoolt:

Contactgegevens Opleidingscentrum Lust, Rijscholen Lust,  051/20 09 48 of info@rijscholenlust.be

mvgr, de moderator

13-09-2013

eddy taveirne

best ik heb een een vraag kan ik mijn rijbewijs c doen zonder vakbekwaamheid voor welk vrachtwagen is dat dan en wat is de kost prijs dank u pascal

Beste Pascal,

Dit is een forum dat puur vaktechnische vragen beantwoord.

Om op uw vraag een terdege antwoord te krijgen, wend u zich best tot de rijschoolt:

Contactgegevens Opleidingscentrum Lust, Rijscholen Lust, 051/20 09 48 of info@rijscholenlust.be

mvgr, de moderator

13-09-2013

bauwens pascal

goeieavond, kheb een vraag uit het boek vakbekwaamheid Wat is de maximale voorwaartse kracht die op een pallet van 200kg kan inwerken?? ik vind die berekening niet terug. mvg Sil

Beste Sil, er werken volgens de European Guidlines for Best practices 5 krachten in op een lading op een voertuig. Met name een kracht van 0,8 Fg in de voorwaartse richting bij het afremmen, een kracht van 0,5 FG links en rechts in het bochtenwerk en een kracht van 0,5 FG naar achteren toe bij bijvoorbeeld een terugslag na een noodstop. Daanaast dan natuurlijk de volle 1 FG neerwaartse druk door het gewicht van de lading zelf. Dus in uw geval zou dat neerkomen vr een pallet van 200daN : Voorwaarts= 0,8 x 200daN = 160daN. Zijwaarts en naar achteren toe= 200 x 0,5 = 100daN en naar beneden toe het gewicht zelf: 1 x200 = 200daN...Mvgr De moderator

10-09-2013

sil

Wat is de kostprijs , hoelang duurt de cursus en wanneer heeft het plaats voor ladingzekerheid ? Vriendelijke groeten Hein Dutry

Beste Hein, ondat deze site een vraagbaak is voor technische aspecten ed, verwijs ik u graag naar een van de medewerkers van de Rijscholen Lust of het Opleidingscentrum op het nummer 051/20 09 48.

Deze mensen staan u graag ter beschikking.

Met vriendelijke groet, de moderator.

19-08-2013

hein dutry

Beste ik heb een hele grote interesse om rijbewijs c te halen en zo een nieuwe wending te geven aan mijn leven na 9 jaar magazijnier te zijn. wat zal mij dit kosten ivm theorielessen en examen en de praktijklessen en examen? mvg

Beste Niels, deze vraag gaat niet over het commerciële aspect, ds verwijs ik u graag naar een van de medewerkers van de rijscholen Lust: 051 20 09 48. mvgr de moderator

20-06-2013

niels

Rijbewijs C: Wanneer men in bebouwde kom KORT rechts moet inslaan aan de lichten waar men de keuze heeft om voor te sorteren (rechtdoor of rechts), mag men dan beide vakken gebruiken m.a.w. over de scheidingslijn,volle lijn staan die deze twee vakken scheidt, of moet men dan volledig in het vak "rechtdoor staan" om deze bocht goed te kunnen inslaan. (heb laatste keer opmerking gehad dat ik het verkeer blokkeerde hiermee,terwijl ik geen andere keuze had)

Beste Johan, hierbij ga ik er van uit dat u met een voertuig rijdt dewelke langer en breder is dan een personenewagen. Inderdaad als u met een voertuig rijdt dewelke niet onder normale omstandigheden een bocht kort naar rechst kan halen dan mag u als het tehnisch onmogelijk is de witte of oranje-gele wegmarkering links van u overschrijden, MITS u geen hinder vormt voor een andere weggebruiker want het is wel U die een manoeuvre uitvoert. Dus dit wil inderdaad zeggen dat u wel eens onder uw vodden kan krijgen als u met uw truck te lang het verkeer belemmert.

19-05-2013

Johan Kerckhof

Geachte, Mag ik met een minibus 16+1 plaatsen en voorzien voor 2 psychische gehandicapten in rolstoel, gebruik maken van de aparte busstroken? Wat bedoelt men onder geregeld vervoer? Alvast bedankt Peter

Beste Peter, om op uw eerste en deze vraag te kunnen beantwoorden dien ik meer informatie te hebben over uw bus en of u al dan niet een erkenning hebt tot toegang tot de sector. (Vervoersvergunning? en dewelke?), want u spreekt in uw eerste bericht ook over goederenvervoer! 

Graag tot de volgende, de moderator.

31-03-2013

Geachte, Ik heb m'n CE bij jullie behaald in 1991. Sedert enkele jaren heb ik hem niet meer nodig. Over een maand vervalt m'n medische keuring. Kan dit na datum via de medische controle van het werk (2008 was dit mogelijk voor vervaldatum) terug in regel gebracht worden of vervalt het definitief? M.v.g, Tony

Beste Tony

Uw rijbewijs is niet vervallen.
Het is inderdaad enkel uw medische keuring die verlopen is.

Wat u kan doen:
U neemt contact op met een dienst die instaat voor de medische keuringen voor de rijbewijzen groep 2.
De meest bekende zijn bijvoorbeeld; PROVIKMO, ADHESIA, IDEWE, etc...

Link naar Provikmo http://www.provikmo.be/evap/evap.e_neo_home.home?p_site=ikmo
Link naar Adhesia http://www.adhesia.be/template.php?t=nl&m=organisatie&f=visie
Link naar IDEWE http://www.idewe.be/

Met uw nieuwe keuringsdocument wend u zich tot het gemeentebestuur waar u een nieuw rijbewijs zal ontvangen.
Gezien u uw rijbewijs behaalde vóór 10 sept 2009 kan u nog genieten van de vrijstelling vakbekwaamheid code 95 (verplichte nascholing voor beroepschauffeurs) tot 09 sept 2016.

mvgr de moderator

27-03-2013

Quintyn Tony

Welk rijbewijs heb ik nodig om met een quad te rijden? Ik ben in het bezit van een rijbewijs BE.

Beste Random

U hebt voldoende aan een rijbewijs categorie B.
Dus dat wil zeggen dat u gezien u een rijbewijs cat BE hebt u daar zeker mag mee rijden.

mvgr De moderator

12-03-2013

Random

Is het toegelaten om met kopies van boorddocumenten op de openbare weg te rijden ? Sommige controlediensten laten dit toe. Bij controle wordt gevraagd om binnen een afsgesproken termijn, de originele documenten voor te leggen. Is een wettekst beschikbaar ?

Beste,

 

Neen dat is niet toegestaan.

Het enige document dat in “duplicaat” aanwezig moet zijn en dan is het nog een verstrekt duplicaat door de Fod Mob en Vervoer is de communautaire vergunning.

 

Daarbij komt het neer op een tijdsverlies als je dan eens een controleur hebt die het wel toestaat maar dat je nog eens naar het kantoor kan rijden om die originele te tonen.

Een wettekst die dat verplicht is derhalve eigenlijk niet nodig om deze reden: een kopie is nooit rechtsgeldig en de controlerende instanties kunnen bij deze tijdens een controle nooit de echtheid van dat document nagaan.

Voorbeeld aangegeven door de Politie:

Alle boorddocumenten zoals inschrijvingsbewijs, verzekeringsbewijs, technische controle en gelijkvormigheidsattest zijn officiële akten. Kopieën van akten kunnen nooit rechtsgeldig zijn en verhinderen een degelijke controle door de bevoegde instanties.

Daarom moet je dus steeds de originele boorddocumenten in je voertuig bijhebben.
Dit geldt trouwens ook voor je identiteitskaart en je rijbewijs.

UITZONDERING

Verhuurbedrijven die officieel voertuigen verhuren, kunnen van de Dienst Inschrijvingen Voertuigen te Brussel een bijzonder afschrift, dat het originele inschrijvingsbewijs vervangt, bekomen. Deze uitzonderingsregel geldt enkel voor het inschrijvingsbewijs.

27-02-2013

Filip

kan een bewusteloos slachtoffer nog ademenen

Beste Klaasje,

Ja, een bewusteloze kan nog ademen.
De aangeraden check om dit te met enige zekerheid te weten is of  een speigel,  een  brilglas of dergelijke boven de mond van het slachtoffer te houden en zien of dat het brilglas, speigelglas of andere aanslaat van de adem van het slachtoffer.
Eventueel kan u ook met je oor heel dicht bij de mond van het slachtoffer gaan om te luisteren en/of kijken of de borstkas nog op en neer beweegt.

Mvgr De moderator

31-01-2013

klaasje

Beste, ik ben opzoek naar een rijschool waar ik met de tractor zo kunnen leren rijden. Ze hebben mij verteld dat ik bij het opleidingscentrum lust te Roeslerare moest zijn. Ik kan de basis met een tractor rijden, juist op het veld en met manitou. Wat zouden deze rijlessen inhouden en welk prijskaartje hangt daar aan vast? Met vriendelijke groeten, Brecht

Beste Brecht,

Voor vragen ed betreffende kosten aan zo een cursus verbonden verwijs ik u graag naar de commerciële dienst van de Rijscholen Lust.

U kan contact opnemen op het nummer: 0476/82 09 93 Mevr. Isabelle Cailliau of ter kantore op het nummer 051/200948.

Mvgr de moderator

02-01-2013

Brecht De Groote

een ongeval waarbij een wild dier betrokken is, mag ik dit dier meenemen, of is dit afhankelijk van het jachtseizoen?

Beste Klaas,

Dit is natuurlijk een apart geval gezien het niet om een persoon gaat.
Maar op het moment dat het om dieren gaat belt u beter de politiediensten om hen hierover in te lichten. Dieren zijn sterker dan u aanneemt en wat als het dier terug ontwaakt en opnieuw zorgt voor een aanrijding door het in paniek raken of dergelijke.
Heb respect voor dieren en maak het lijden natuurlijk niet langer dan nodig, bel de nooddiensten en doe het nodige om te maken dat in geval van overlijden (wat u als leek moeilijk kan vaststellen) dat het dier opgehaald wordt door ervaren mensen.

Het is niet zo dat als u het dier zo raakt dat het komt te overlijden het de facto ook uw eigendom wordt.

mvgr de moderator

08-11-2012

klaasje

Beste Ben in het bezit van rijbewijs D/C1 – E/C Mijn vraag ik doe geen beroepstransport meer moet ik terug een proef afleggen voor verlenging rijbewijs . Ik heb het rijbewijs C nodig voor mijn mobilhome Alvast bedankt voor u antwoord Mvg François Van de Walle

Beste François,

Ik denk niet dat uw rijbewijs vervallen is.
Wat wel zal zijn is dat je medische keuring is vervallen.
Examens moet u niet meer afleggen daar u al in het bezit bent van een rijbewijs.

Wat u kan doen:
U neemt contact op met een dienst die instaat voor de medische keruingen voor de rijbewijzen groep 2.
De meest bekende zijn bijvoorbeeld; PROVIKMO, ADHESIA, IDEWE, etc...

Link naar Provikmo http://www.provikmo.be/evap/evap.e_neo_home.home?p_site=ikmo 
Link naar Adhesia http://www.adhesia.be/template.php?t=nl&m=organisatie&f=visie 
Link naar IDEWE  http://www.idewe.be/

Met uw nieuwe keuringsdocument wend u zich tot het gemeentebestuur waar u een nieuw rijbewijs zal ontvangen.
Voor wat betreft de verplichte vakbekwaamheid en nascholing bent u vrijgesteld omdat het enkele privé vervoer aangaat

Met vriendelijke groet ., de moderator

13-10-2012

François Van de Walle

Geachte, Ikheb mijn rijbewijs c behaald bij jullie in 2001 en was geldig tot maart 2012 wat moet ik nu doen om mijn rijbewijs terug geldig te maken heb hoord een medische keuring doen en kan je mij een telefoon nr geven of waar ik moet zijn voor dat te laten doen. Mvg,Davy

Beste Davy,

U dient inderdaad enkel het volgende te doen:

U neemt contact op met een dienst die instaat voor de medische keruingen voor de rijbewijzen groep 2.
De meest bekende zijn bijvoorbeeld; PROVIKMO, ADHESIA, IDEWE, etc...

Link naar Provikmo http://www.provikmo.be/evap/evap.e_neo_home.home?p_site=ikmo 
Link naar Adhesia http://www.adhesia.be/template.php?t=nl&m=organisatie&f=visie 
Link naar IDEWE  http://www.idewe.be/

Met uw nieuwe keuringsdocument wend u zich tot het gemeentebestuur waar u een nieuw rijbewijs zal ontvangen.
Gezien u uw rijbewijs behaalde vóór 10 sept 2009 kan u nog genieten van de vrijstelling vakbekwaamheid code 95 (verplichte nascholing voor beroepschauffeurs) tot 09 sept 2016.

mvgr de moderator

04-10-2012

callens davy

Geachte, Ik overweeg om een grote mobilhome (voor privé doeleinden) aan te schaffen. Wat zijn de modaliteiten om een rijbewijs C te behalen + totale kost (opleiding + examen) Met dank & mvg Hubert Sigiez

Beste Hubert,

Het nodige rijbewijs is afhankelijk van het MTM van het te besturen voertuig.

Bedraagt het MTM meer dan 3500kg dan is rijbewijs C vereist. Gezien het een privé mobilhome is en deze niet gebruikt wordt voor commerciële doeleinden heeft u geen vakbekwaamheid nodig en is C zonder VAK (.95) voldoende.

Voor wat betreft de kostprijs ed verwijs ik u graag door naar de commerciële dienst van de Rijscholen Lust.

Hoofdzetel:
Beversesteenweg 87 te 8800 Roeselare tel 051/20 09 48 of bezoek één van de andere negentien vestigingen die u kan vinden of  www.rijscholenlust.be waar u de info kan raadplegen.

mvg de moderator

11-09-2012

Hubert SIGIEZ

beste, bestaat er een reglementering ivm op- en afstappen van leerlingen bij schoolvervoer, mag de begeleidster in dit geval het busje verlaten?

Beste klaas,

Er is een en ander te vinden over deze vraagstelling onder:

Een nuttige link voor wat betreft school/leerlingenvervoer::

http://www.ond.vlaanderen.be/edulex/database/document/document.asp?docid=13979

mvg de moderator

09-09-2012

klaasje

beste, is een begeleider bij schoolvervoer verplicht? Blijkbaar bestaan er verschillen in Vlaanderen en Wallonië!

Beste Klaas,

Hieronder vindt u de desbetreffende wettekst:

4.6. Begeleiding

Rechtsgrond:

7 mei 2004 - Decreet betreffende de regionale technologische centra en houdende noodzakelijke en dringende onderwijsbepalingen, artikel 55 en 55bis.

29 mei 2009 - Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van de zonale busbegeleiding

07 december 1978 - Koninklijk besluit betreffende de schadevergoeding ten gunste van sommige begeleiders van schoolbussen, voor arbeidsongevallen en voor ongevallen op de weg naar en van het werk (enkel van toepassing op het Gemeenschapsonderwijs).

30 maart 1976 - Koninklijk besluit betreffende de begeleiding in de autobussen die eigendom zijn van de Staat of die hem onder contract door een natuurlijke of rechtspersoon geleend worden en die gebruikt worden voor het ophalen van de leerlingen, met uitzondering van de leerlingen van het buitengewoon onderwijs. (B.S. 13/07/1976)

24 januari 1969 - K.B. arbeidsongevallen.
4.6.1. Algemene bepalingen

Binnen het zonaal leerlingenvervoer is busbegeleiding verplicht. Het departement Onderwijs kent daarom een subsidie toe aan de scholen die zonaal leerlingenvervoer organiseren. Met deze subsidie kunnen de scholen de loonkosten van de busbegeleiders dragen.

De busbegeleider (m/v) helpt de kinderen bij het in- en uitstappen en zorgt voor orde en tucht tijdens het vervoer. Zo waakt de busbegeleider erover dat er op de bus niet wordt gedronken, gegeten of gerookt.

De beherende school bepaalt de concrete taken en verantwoordelijkheden van de busbegeleider. De school deelt eveneens aan de busbegeleider mee welke afspraken er met de ouders werden gemaakt (b.v. wat te doen indien de ouders 's avonds niet aanwezig zijn op de afgesproken halteplaats, cf. supra 2.4.2).

De beherende school werft de busbegeleider aan overeenkomstig de wet op de arbeidsovereenkomsten. De decreten rechtspositieregeling (onderwijspersoneel) zijn niet van toepassing op de busbegeleiders.

Om voor betoelaging in aanmerking te komen, moet de begeleider:

- beschikken over een getuigschrift van goed zedelijk gedrag;

- lichamelijk geschikt zijn voor de taak;

- zich in zulke gezondheidstoestand bevinden dat hij/zij de gezondheid van de kinderen niet in gevaar brengt;

- tenminste 18 jaar zijn.

Alle info over deze vind u terug op: http://www.ond.vlaanderen.be/edulex/database/document/document.asp?docid=13979#4.6

mvg de moderator

09-09-2012

klaasje

hallo ik heb een vraagje mag ik bij jullie men praktijk examen afleggen met beleefde groeten beuserie frederic

Beste Frederic,

Voor wat betreft rijschool-gerelateerde items schuif ik u graag door naar één van de kantoren van de Rijscholen Lust.
Deze kan u bereiken via het nummer 051/ 20 09 48 of surf gerust naar de website www.rijscholenlust.be

mvgr de moderator

04-09-2012

frederic

beste , hoeveel is de kostprijs van 20 uren rijlessen mvg

Beste Marilyn

Bedankt voor de belangstelling.
Deze vraagbaak is meer bedoeld voor specifieke vraag- of probleemstellingen in het wegcode en/of rijbewijs gedoe.

Daarom verwijs ik graag naar de commerciële dienst van de rijscholen groep Lust.
Aarzel niet om eens contact te nemen op het nummer 051 20 09 48.

Mvgr de moderator

16-08-2012

luyssen marilyn

hoeveel kost een rijbewijs c ik ben al in bezit van een rijbewijs be

Beste Nico

Bedankt voor de belangstelling.
Deze vraagbaak is meer bedoeld voor specifieke vraag- of probleemstellingen in het wegcode en/of rijbewijs gedoe.

Daarom verwijs ik graag naar de commerciële dienst van de rijscholen groep Lust.
Aarzel niet om eens contact te nemen op het nummer 051 20 09 48.

Mvgr de moderator

13-07-2012

deschagt nico

beste, is het zo wanneer ik een laadbrug van max 600kg aan mijn voertuig bevestig, dit gewicht voor geen laadbeperking zorgt?

Beste Klaas,

Eerst en vooral enkele definties.

Het MTM van uw voertuig bedraagt wat volgens de technische fiche van het desbetreffende voertuig voorzien is.
2.28. "Maximale toegelaten massa" : de maximale totale massa van het voertuig, bepaald volgens de weerstand van de onderdelen van het chassis overeenkomstig de voorschriften van het technisch reglement van de auto's.

2.29. "Eigen massa" : de massa van een rijklaar voertuig met carrosserie, uitrusting en toebehoren, dat brandstof, water en smeerolie heeft ingenomen, echter zonder inbegrip van de vervoerde personen of goederen.

Daarentegen is het laadvermogen het verschil tussen het MTM enzerijds en de Eigen massa van het voertuig anderzijds.

Dit wil zeggen als u aan een voertuig een laadlift monteert.
Moet je niet alleen rekening houden met het laadvermogen (wat zal dalen) maar ook met de asbelasting achteraan uw voertuig (wat ook zal veranderen) en tevens zal uw voertuig niet meer conform de techische fiche zal zijn.

Dus zal het voertuig eerst door de opbouwer moeten voorzien worden van een nieuwe techische fiche en met deze nieuwe info dient u zich opnieuw ter keuring aan te bieden in een Keuringsstation.

Mvgr De moderator

19-06-2012

klaasje

welke info hebben jullie nodig om mij rijbewijs C te behalen in opderacht van mij bedrijf waar ik werk?

Beste Christophe,

Men heeft enkel uw persoonsgegevens nodig en in uw geval die gegevens van het bedrijf waar u werkt om de facturatie vlot te laten verlopen.
Voor verdere informatie vraag ik u contact op te nemen met één van de Rijscholen Lust via het nummer 051/ 20.09.48

Succes met u rijopleiding.

De moderator.

03-06-2012

Lemahieu christophe

Moet ik om het behalen van een CE rijbewijs opnieuw theorielessen volgen en ook een theorieexamen afleggen?

Beste,

Mits u in het bezit bent van een geldig rijbewijs C, hoeft u geen theorielessen meer te volgen noch examen theorie af te leggen voor het behalen van een rijbewijs Cat CE.
U moet echter wel een praktijkproef buiten de openbare weg en een rit op de openbare weg af leggen in een examencentrum.

Voor verdere inlichtingen omtrent deze kan u zich altijd wenden tot één van de kantoren van de Rijscholen Lust op het nummer 051/ 20 09 48 of 056/ 22 35 54, of surf gerust naar de website www.rijscholenlust.be

Mvg de moderator

22-05-2012

Justme

Beste, Mag ik een poolse arbeider met mijn vrachtwagen laten rijden? Heeft alle rijbewijzen die nodig zijn,maar ik weet niet als die gedig zijn in Belgie. Kan je mij daar een antwoord op geven. Alvast bedankt om mij hierbij te informeren. Mvg Comijn Nic

Beste Nic,
 

Het best natuurlijk wend u zich tot het gemeentebestuur van uw eigen gemeente.
Op zich kan hetgeen u voorstelt geen probleem zijn als deze bestuurder de juiste rijbewijzen bezit en zijn vakbekwaamheden Comm code 95 onderhoudt en/of in orde brengt.
Op deze link kan u de volledige uitle downloaden:

http://www.mobilit.fgov.be/data/route/ozb/32ozbn.pdf

Hieronder de richtlijnen voor wat betreft buitenlandse rijbewijzen in België:
 

WIE?Omwisseling van een Europees nationaal rijbewijs

Iedere persoon die in een Belgische gemeente is ingeschreven en houder is van een van de documenten vermeld in artikel 3 van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 (zie hoofdstuk III).

OMWISSELING VERPLICHT OF NIET?
De omwisseling van een Europees nationaal rijbewijs is niet verplicht, behalve:
wanneer één of meerdere categorieën op het Europees nationaal rijbewijs vervallen zijn en opnieuw moeten worden gevalideerd (zie hiervoor over de geldigheid van de categorieën); bij een voorlopig of gedeeltelijk herstel in het recht tot sturen na een rijverbod en waarbij een Belgisch rijbewijs met een beperkte geldigheidsduur of beperkt tot bepaalde categorieën, of met een rijverbod tijdens het weekend werd afgeleverd.
In dergelijke gevallen wordt er dus een Belgisch rijbewijs afgeleverd ter omwisseling van het Europese rijbewijs.
Wanneer nadien de volledige opheffing van het rijverbod volgt, moet het Europese rijbewijs niet aan betrokkene worden teruggegeven. In plaats daarvan moet er een Belgisch rijbewijs worden opgemaakt en moet het Europese nationale rijbewijs naar het land van afgifte worden teruggestuurd.

ECHTHEIDSVERKLARING:

De echtheid van de Europese nationale rijbewijzen kan enkel worden bevestigd door het land van afgifte. Dit gebeurt ofwel door de kopie van het rijbewijs bij de registratie of na de omwisseling ervan terug te sturen.
Wanneer er ernstige twijfel bestaat over de echtheid van het Europees nationaal rijbewijs, dan kan hierover aan het land van afgifte uitsluitsel worden gevraagd, alvorens het rijbewijs om te wisselen.

OMWISSELINGSVOORWAARDEN:

Er zijn slechts 2 noodzakelijke voorwaarden: inschrijving van de houder in een Belgische gemeente en de verwerving van een identiteitsdocument zoals bepaald in artikel 3 van het koninklijk besluit van 23 maart 1998; het Europees nationaal rijbewijs moet geldig zijn (indien één of meerdere categorieën vervallen zijn, zie volgend hoofdstuk).

Verblijfsvoorwaarden (bij het verwerven van de Europese categorieën):

Er moet geen enkele verblijfsvoorwaarde worden vervuld om de omwisseling van een Europees nationaal rijbewijs te verkrijgen. Het Europese rijbewijs kan perfect zijn verworven op het ogenblik dat de houder ervan in Belgi ë verbleef.
Op dezelfde manier kan iemand in een ander land een nieuwe categorie verwerven, terwijl deze persoon in België ingeschreven blijft.

CERTIFICAAT VAN ECHTHEID:

Bij twijfel of onzekerheid over het rijbewijs dat ter omwisseling wordt aangeboden, kan bij het land van afgifte altijd een certificaat van echtheid worden gevraagd. Een dergelijk certificaat kan ook ter omwisseling worden aanvaard indien het originele rijbewijs verloren ging of gestolen werd.

Uitzondering voor Frankrijk:

Op vraag van Frankrijk mag een rijbewijs pas worden omgewisseld, wanneer er een recent certificaat van echtheid(maximum 3 maanden oud) met vermelding van de punten van de houder wordt voorgelegd. De houder moet ten minste nog over 1 punt beschikken .

Mvgr de moderator

09-05-2012

Comijn Nic

Kunnen verschillende nr-platen voorkomen op een aanhangwagen achteraan? Veel trailers dragen nl een Nederlands kenteken en dan nog eens een kenteken eigen aan de trekker, hoe wordt die trailer dan geidentificeerd?

Beste Klaas,

In sommige lidstaten van de EU is het inderdaad zo dat er op de oplegger of aanhager 2 nummerplaten voorkomen (voorbeeld Spanje).

Onze Noorderburen daarentegen gebruiken wel het systeem dat als een charter met een vreemde oplegger rijdt, hij zijn eigen kenteken op zijn trekkend voertuig houdt en blijft rijden met het kenteken eigen aan de oplegger of aanhangwagen.
Evenzeer is het zo dat net zoals in België  een getrokken of geleed voertuig met een MTM > 750 kg een eigen kenteken draagt.

Nu voor wat betreft de Nederlandse trailers/aanhangers die EN het eigen kenteken van de trailer EN het kenteken van de trekker dragen:
Dit is op zich geen probleem (toch niet vor de Belgische wetgeving) en daarbij is het alleen maar handig voor de bewijslast bij een overtreding.
 

Als er maar één kenteken is op de trailer (zoals bij ons) is het in eerste instantie altijd de eigenaar van het getrokken voertuig (trailer) die aangesproken zal worden, daarna is het aan de eigenaar die zich zal moeten verweren en bewijzen dat iemand anders  (charter) deze aanhanger of oplegger heeft getrokken op het moment van de overtreding (flits e.a.). Bij een heterdaad en aanhouding ter plekke zal de bevoegde persoon op dat moment wel gaan zien welk het kenteken is van het trekkend voertuig.

Mvg de moderator

08-05-2012

klaasje

Beste vanaf welk ogenblik dien ik mijn eigen V-nummer te bezitten, ik doe nl enkel vervoer van mijn eigen dieren? Ik ben niet tachoplichtig.

Beste Klaas,

Het V-nummer is enkel nodig wanneer u vervoer verricht voor derden, dus als u vervoer doet voor eigen rekening hebt u deze niet nodig.

Om te kunnen voldoen aan de defintie van vervoer voor eigen rekening dient u aan bepaalde voorwaarden te voldoen, met name;

 1. Het transport moet gebeuren met het eigen, of gehuurd, of geleast voertuig
 2. Het moet om uw eigen goederen (moet kunnen bewezen worden)
 3. Hij mag geen V-nummer bezitten (transport voor derden) kan moeilijk over gedaan worden.
 4. Goed oppassen dat u geen vervoer doet voor een zusterbedrijf of zo, want dan zijn dit uw goederen niet!!

Valt u onder al deze bepalingen is er in feite geen probleem, voldoet u echter niet aan één van deze voorwwarden dan neemt u beter contact op met: http://www.mobilit.fgov.be/nl/index.htm (doorklikken naar "WEG" en "VERVOER" hier kan u dan alles te weten komen over het behalen van  getuigschrift "Vakbekwaamheid toegang tot de sector"

Met vriendelijke groet, de moderator

08-05-2012

klaasje

is het voor rijbewijs C of C1 voor de theorie ook 17 jaar en 9 maanden? of 18 jaar? Maar als je geen rijbewijs b hebt kun je dit toch niet doen ? of kan dit wel maar moet je voldoen aan voowaarden? Alvast bedankt.

Beste Olivier,

Om te kunnen meedingen tot het behalen va een rijbewijs C of C1 dien je eerst en vooral in het bezit te zijn van een rijbewijs cat B.
Voor het rijbewijs cat B is de minimum leeftijd vastgelegd op:
De theorie en het daaraan gekoppelde examen kan vanaf 17 jaar.
Hierna kan je het voorlopig rijbewijs (max 36 maanden) behalen na slagen in het theorieexamen.

Op je 18de kan je het praktijkexamen voor het rijbewijs Cat B afleggen.
Hierna kan je van start tot het behalen van een rijbewijs cat C of C1 naargelang je vakbekwaam dient te zijn.

Meer uitleg vind u op deze link: www.rijscholenlust.be en doorklikken naar de link rijbewijzen en verlogens naar de link auto,
of u kan terecht op het nummer 051/20 09 48 (Roesleare) of 056/22 35 54 (Kortrijk)

Mvgr de moderator

02-05-2012

olivier cockx

Dag beste,als de afzender halverwege het transport gebruik maakt van zijn beschikkingsrecht en het leveringsadres wijzigt, hoe kan de vervoerder dan (gegeven het feit dat indien dit niet op het eerste exemplaar van de cmr vermeld wordt hij aansprakelijk is voor de geleden schade tegenover de rechthebbende) zich ontdoen van de verantwoordelijkheid tegenover de rechthebbende? Ik bedoel, als de vervoerder al vele kilometers verwijderd is van het adres van de inontvangstneming van de goederen hoe kan hij dan aan dat eerste exemplaar geraken zonder terug te rijden?

Beste Alex,

Eenmaal de vrachtbrief opgemaakt is naar gelang de gegevens door de afzender verstrekt is de veroersovereenskomst een feit.
Wat nu als de gegevens wijzigen tijdens het transport "bijvoorbeeld: het afleveradres", dan ga ik er van uit dat dit NIET door een fout is van de vervoerder maar eerder door een wijziging opgelegd door de afzender.
U moet zeer duidelijk stellen dat de afzender ten alle tijde eigenaar blijft van de goederen en dat hij desgevallend wijzigingen kan/mag doorgeven, hetzij telefonisch hetzij per fax, mail, etc...
Wijzigingen kunnen in dit geval vermeld worden op de CMr die op dat moment voorhanden is bij de vervoerder onderweg met vermelding door wie de wijzigingen opgegeven zijn en wat er gewijzigd werd. Een fax, mail, etc... is wel handig bij te hebben ter staving van de wijzigingen.

Artikel 11 van het CMR verdrag vertelt ons dat:

2. De vervoerder is niet gehouden de nauwkeurigheid en de volledigheid van deze bescheiden en inlichtingen te onderzoeken. De afzender is jegens de vervoerder aansprakelijk voor alle schaden, die kunnen voortspruiten uit de afwezigheid, onvolledigheid of onregelmatigheid van deze bescheiden en inlichtingen, behoudens in geval van schuld

Artikel 12 van het CMR verdrag zegt ons ook dat:

1. De afzender heeft het recht over de goederen te beschikken, in het bijzonder door van de vervoerder te vorderen dat hij het vervoer ophoudt, de plaats bestemd voor de aflevering der goederen wijzigt of de goederen aflevert aan een andere geadresseerde dan in de vrachtbrief is aangegeven.
 

4. Indien de geadresseerde bij de uitoefening van zijn beschikkingsrecht bepaalt, dat de goederen aan een andere persoon moeten worden afgeleverd, kan deze persoon geen andere geadresseerde aanwijzen.

Hou er wel rekening mee dat deze wijziging moet gebeuren voor al eer het tweede exemplaar is overhandigt aan de geadresseerde, want dan is de geadresseerde eigenaar van de goederen. Als er hier na nog een wijziging gebeurt zou er een nieuwe CMR moeten opgemaakt worden met als afzender deze van de plaats van vertrek (de oude geadresseerde) 

Met vriendelijke groet, de moderator

 

01-05-2012

Alex

Hey Ik heb een vraagje. Ik de zomervakantie hebben wij een kamp. We doen daar in de namiddag allerlei sportieve activiteiten mee. De grootste moeten overal te voet naartoe, maar voor de kleinste hebben we een busje van het OCMW. (8personen of zo) Dat is waarschijnlijk zo een bestelwagentype. De madam van het buurthuis beweert dat ik daar zomaar mee mag rijden. Ik denk inderdaad dat mijn rijbewijs daar voor voldoet als daar geen kinderen in zitten. Maar heb ik niet een of ander attest nodig om kinderen te mogen vervoeren? Weet jij dat eventueel?

Beste Delphine,

Laten we voorop stellen dat het inderdaad om een busje gaat met plaats voor maximaal acht passagiers + bestuurder en dat de Maximaal Toegelaten Massa niet meer bedraagt dan 3500kg.

 • Uw rijbewijs categorie B is in dit geval voldoende. Of daar nu kinderen inzitten of niet maakt hier niet veel uit, zoalng ze maar veilig en volgens de wetten en regels vervoerd worden.
 • Gezien u dit zal doen voor derden "in uw geval het OCMW of dat buurthuis zal u eerst en vooral de mediche keuring moeten doorstaan omdat u vervoer doet onder bezoldiging" (voor de instantie die u dus tewerkstelt)
 • Deze medische keuring kan op de volgende manier:
 •  U neemt contact op met een dienst die instaat voor de medische keruingen voor de rijbewijzen personenvervoer..
  De meest bekende zijn bijvoorbeeld; PROVIKMO, ADHESIA, IDEWE, etc...

  Link naar Provikmo http://www.provikmo.be/evap/evap.e_neo_home.home?p_site=ikmo
  Link naar Adhesia http://www.adhesia.be/template.php?t=nl&m=organisatie&f=visie
  Link naar IDEWE http://www.idewe.be/

 • Met vriendelijke groet, de moderator                                                              

27-04-2012

Delphine

beste, is het nodig om theorie en praktijk te volgen ivm rijbewijs voertuig met aanhangwagen boven 750kg? Is dit mogelijk individueel of verplicht met rijschool?

Beste Klaasje,

In feite kan je elk rijbewijs behalen via directe toegang ofte vrije begeleiding.
Voor het behalen van het rijbewijs BE is er enkel een praktisch examen, waarvan een gedeelte buiten de openbare weg (examenterrein) en een gedeelte op openbare weg.
Maar hou er dan wel rekening mee dat uw voertuig moet voldoen aan de eisen gesteld door het examencentrum en dat u de regelgeving omtrent de vrije begeleiding respecteert.

Daar en tegen via een rijschool wordt u professioneel begeleid.

Mvgr de moderator.

13-04-2012

klaasje

Hoi moderator, Welk rijbewijs dien je te bezitten om te rijden met een Aixamding?

Beste,

Hierna enige verduidelijking:
Afhankelijk hoe het voertuig insgeschreven is heeft men al dan niet een ander rijbewijs nodig

 1. Ingeschreven als traag vervoer (zie technische fiche)
  - wanneer men geboren is vóór 01/10/1982 is men vrijgesteld van een rijbewijs
  - wanneer men geboren is na 01/10/1982 dient men in het bezit te zijn en bij zich hebben,; een rijbewijs categorie B

 2. Ingeschreven als voertuig zoals een vierwielige bromfiets.
  - wanneer men geboren is uiterlijk op 14/02/1961........geen rijbewijs vereist(dus vrijgesteld)
  - geboren na 14/02/1961 is een rijbewijs cat A3 vereist.

Mvgr de moderator

13-04-2012

Meandmyself

Beste, Is het mogelijk om de les straatcode ergens anders te volgen dan de les vakbekwaamheid? Bijvoorbeeld, de combinatie roeselare en waregem? Alvast bedankt, mvg

Beste Charlotte,

Voor de goede gang van zaken is het beter dit kort te sluiten met de dienst inschrijvingen van de Rijschool Lust zelf. Dit is namelijk een vraagbaak ivm evtle vragen over diversen straatcode, vakbekwaamheden, tacho, etc...

U kan contact opnemen via dit nummer: 051/ 20 09 48 om deze data te regelen.

Succes met je opleiding.

mvgr
De moderator

21-03-2012

charlotte vertriest

Hallo Ik ben 62 jaar en mijn rijbewijs C is vervallen in 2010 wat moet ik doen voor opnieuw een geldig rijbewijs te hebben dan kan ik wat bijverdienen bij mijn pensioen. Met vriendelijke groet

Beste Ronny,

Ik denk niet dat uw rijbewijs vervallen is.
Wat wel zal zijn is dat je medische keuring is vervallen.

Wat u kan doen:
U neemt contact op met een dienst die instaat voor de medische keruingen voor de rijbewijzen groep 2.
De meest bekende zijn bijvoorbeeld; PROVIKMO, ADHESIA, IDEWE, etc...

Link naar Provikmo http://www.provikmo.be/evap/evap.e_neo_home.home?p_site=ikmo 
Link naar Adhesia http://www.adhesia.be/template.php?t=nl&m=organisatie&f=visie 
Link naar IDEWE  http://www.idewe.be/

Met uw nieuwe keuringsdocument wend u zich tot het gemeentebestuur waar u een nieuw rijbewijs zal ontvangen.
Gezien u uw rijbewijs behaalde vóór 10 sept 2009 kan u nog genieten van de vrijstelling vakbekwaamheid code 95 (verplichte nascholing voor beroepschauffeurs) tot 09 sept 2016.

mvgr de moderator

28-11-2011

Ronny

hoe snel kan een auto?

Beste Leonie,

Hoe "SNEL" kan een auto?
Dat hangt natuurlijk af van het type auto je op dat moment rijdt. Dus een sluitend antwoord daarop is in feite alleen te geven als je het type auto weet en de technische fiche ervan raadpleegt.

Daarentegen kan ik u wel meegeven hoe snel en auto "MAG".

Succes in je theoretische vooropleiding en je verdere voorbereiding om straks met een bromfiets of auto deel te nemen aan het verkeer.
Mvgr de moderator.

Hieronder de regelwetgeving omtrent snelheden voor personenewagens.
11.1. Binnen de bebouwde kommen is de snelheid beperkt tot 50 km per uur.
         tenzij anders aangegeven door een bord C43 
 
11.2. Buiten de bebouwde kommen is de snelheid beperkt :
         1° tot 120 km per uur :
            
a) op de autosnelwegen;
             b) op de openbare wegen verdeeld in vier of meer rijstroken waarvan er ten minste twee bestemd zijn voor iedere rijrichting, voor zover de rijrichtingen anders dan
                  door wegmarkeringen gescheiden zijn.
                 tenzij anders aangegeven door een bord C43
         2° tot 90 km per uur :
             a)
op de openbare wegen verdeeld in vier of meer rijstroken waarvan er ten minste twee bestemd zijn voor iedere rijrichting en de rijrichtingen gescheiden    zijn door wegmarkeringen;
             b) op de andere openbare wegen tenzij anders aangegeven door een bord C43

Het bord 43 kan in sommige gevallen een hogere snelheden aangeven, bij de punten en zal het een lagere snelheid zijn.
C43  als voorbeeld.

25-11-2011

leonie

hoeveel kost verzekering voor brommer 50cc

Beste Ktity,

Gezien dit een vraagbaak is die vooral handelt over de wegcode en vrachtwagen-gerelateerde onderwerpen, kan ik helaas geen sluitend antwoord geven op uw vraag.
Deze vraag stelt u het best bij een verzekeringsmakelaar of u informeert eventueel bij uw ouders, etc...

Verdere informatie over rijbewijzen en voorbereidende theorie- en of praktijkcursussen kan u vinden op www.rijscholenlust.be

mvgr de moderator

25-11-2011

kitty

Wat als er 2 fietsers naast elkaar rijden en tegen elkaar rijden? Wie is er in de fout?

Beste Kiana,

De straatcode handelt wel over het alles wat er gebeurt op de openbare weg, en een fietspad maakt deel uit van de openbare weg. Maar de straatcode vermeld geen uitspraken over de schuldvraag van aanrijding tussen twee fietsers.
Verzekeringstechnisch gezien als u met twee naast elkaar rijdt en tegen elkaar bots of aan alkaar hapert, dan vrees ik ervoor dat het de richting fifty-fifty loopt.
Maar dat is voer voor verzekingstechneuten.

Wat ik ik u wel kan aanraden;

 • Hou afstand onderling tussen elkaar
 • Hou je beide handen op het stuur
 • Gebruik je mobiele telefoon niet tijdens het rijden (ook voor fietsers geldt deze regel)
 • Waar het niet kan uit veiligheid rij achter elkaar

 

8.3. Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen, en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten.

 

8.4. Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.

mvgr de moderator

25-11-2011

Kianatjeeeeeeeee

hoeveel gewicht mag je meehebben op je vrachtwagen?

Beste Jordi 123,

Het laadvermogen van een vrachtwagen is bepaald volgens zijn constructie en volgens de technische voorschriften van dat voertuig.
Daarentegen kan ik u wel bevestigen dat een zware vrachtwagen een MTM of maximaal toegelaten massa mag hebben van:

 • 44.000 kg mag wegen (5-assige sleep, bv trekker-oplegger)
 • 32.000 kg voor een 4-assig voertuig
 • 26.000 kg voor een 3-assig voertuig
 • 19.000 kg voor een 2-assig voertuig

En naar gelang de technische voertuigen en afhankelijk hoeveel de eigen massa bedraagt van dat voertuig, zal men bepalen hoeveel laadvermogen een vrachtwagen heeft.
Er zijn natuurlijk een pak andere wetten en regels om al deze gewichten aan banden te leggen.

mvgr de moderator
 

25-11-2011

Jordi123

Waarom mogen de brommers links op de weg rijden als ze links moeten afslaan? is dat niet gevaarlijk voor de automobilisten omdat ze dan nog geen richtingsaanwijzers nodig hebben?

Beste qwazakaza,

Waar u moet rijden als u op de openbare weg rijdt?
9.3.1. Elke bestuurder die de rijbaan volgt moet zo dicht mogelijk bij de rechterrand van die rijbaan blijven,......
Hierbij moet u rekening met alle andere weggebruikers en dient u voorzichtig te werk te gaan bij het uitvoeren van manoeuvres (vb links afslaan etc...)
Voor alleer links af te slaan begeeft u zich naar de lnkerkant van uw rijstrook en u maakt dit duidelijk kenbaar met de richtingsaanwjzers of bij gebrek met de arm. Hierbij moet u er zich duidelijk van vergwissen dat dit manoeuvre op een veilige manier kan gebeuren.

Mvgr de moderator

Hierna nog eventjes de bepaling omtrent de plaats op de openbare weg;

Artikel 9. Plaats van de bestuurders op de openbare weg
9.1.1. Wanneer de openbare weg een rijbaan omvat moeten de bestuurders deze rijbaan volgen

9.1.2.1° Wanneer de openbare weg een berijdbaar fietspad, aangeduid door wegmarkeringen zoals bepaald in artikel 74, omvat, dan moeten de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A, dit fietspad volgen voor zover het rechts in hun rijrichting ligt. Zij mogen een dergelijk fietspad niet volgen, wanneer dit links in hun rijrichting ligt.
Omvat de openbare weg een berijdbaar fietspad, aangeduid door het verkeersbord D7 of D9, dan moeten de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A, dit fietspad volgen, voor zover het in de door hen gevolgde rijrichting is gesignaleerd.

9.1.2.2° Daar waar de snelheid beperkt is tot 50 km per uur of minder, mogen de bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse B in dezelfde omstandigheden het fietspad aangeduid door het verkeersbord D7 of door wegmarkeringen zoals bepaald in artikel 74 volgen, op voorwaarde dat zij de andere weggebruikers die zich hierop bevinden niet in gevaar brengen.
Wanneer een hogere snelheidsbeperking geldt, moeten de bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse B in dezelfde omstandigheden het fietspad aangeduid door het verkeersbord D7 of door wegmarkeringen zoals bepaald in artikel 74 volgen, wanneer dit aanwezig en bruikbaar is.
Tenzij: indien het fietspad gesignaleerd is zoals voorzien in artikel 69.4.2°, moeten zij het fietspad volgen;

 D7  M6

25-11-2011

qwazakaza

Tractor voor ophalen goederen: In onze vzw gebruiken we een aantal eigen tractoren om oud papier en meubelen op te halen, en zijn nu over een aantal zaken niet zeker, waaronder deze: Wie mag met een tractor met kar (+750kg) rijden? Wat met jongeren?

Beste groenteboer,


Het rijbewijs cat. G is hier niet aan de orde, vermits het niet gaat om land- of bosbouwactiviteiten.
Er is dus een rijbewijs nodig overeenkomstig de maximaal toegelaten massa van de sleep. Dit zal hier dus wel een cat. C(1)+E zijn.
Bestuurders die geboren zijn vóór 01/10/82 zijn echter vrijgesteld van de verplichting van een rijbewijs.

Zie artikel 4.12° van het KB 23/03/1998 : Artikel 4 Zijn ontslagen van de verplichting houder te zijn van een rijbewijs en het bij zich te hebben : 12° de bestuurders, geboren vóór 1 oktober 1982 , van voertuigen van de categorie G en van voertuigen van traag vervoer omschreven in artikel 1, § 1, 15 van het koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen;

mvgr de moderator

11-10-2011

De groenteboer

Terug naar het overzicht van categoriën.

Stel uw vraag

Gelieve in te loggen om een vraag te kunnen stellen.

Ik ben nieuwRegistreren

Ik heb reeds een loginInloggen

Gelieve uw email in te vullen.

Wachtwoord vergeten?