gedrag bij een ongeval

Doelstelling

In deze module besteden we uitgebreid aandacht aan voorzieningen om ongevallen te voorkomen. Daarnaast gaan we ook in op de handelingen die verricht moeten worden na een ongeval.

Voordelen voor jou of jouw bedrijf

Zowel interne als externe invloeden kunnen een enorme impact hebben op het rijgedrag van een bestuurder. Daarom is het belangrijk om je daarvan bewust te maken. Als het noodlot toch zou toeslaan moet de veiligheid van de getroffen personen en het achteropkomend verkeer centraal staan. Meermaals valt het voor dat een aanrijding een tweede aanrijding veroorzaakt, met alle gevolgen van dien. In sommige gevallen is het ook van levensbelang dat men snel hulp biedt. Wie roep je op en welke informatie geef je door? En dan is er nog het formele gedeelte. We leggen ons ook toe op het correct invullen van het Europees aanrijdingsformulier. Je leert een duidelijke situatieschets maken. We wijzen je ook op je rechten en plichten.

Omschrijving

Een onverwachte stuurbeweging, een bestuurder die even niet oplet, … Kleine foutjes met grote gevolgen zoals een gekantelde vrachtwagen bijvoorbeeld. Ondanks alle elektronische snufjes aan boord van een truck is het elke week raak. De oorzaken zijn divers: de mens achter het stuur, het voertuig of de kennis ervan, het niet respecteren van de wegcode, afleidingen in en rond het verkeer, etc. We behandelen stuk voor stuk alle aspecten van defensief rijden om je als bestuurder bewuster te maken.

Volgens de nieuwe richtlijn dient u er voor te zorgen dat u van elk van de opleidingsthema's minstens één volledige opleiding en 3 uur praktisch onderricht hebt gevolgd.

Deze module geldt voor thema 3 en biedt 7 kredietpunten.